Bornocu Ersan 11 Kasım 2015 Çarşamba



Büyük Dışişleri Sekreteri Can Arınel kardeş ve yardımcısı Gürkan Eliçin kardeşten oluşan ÖMBL Delegasyonu, Akdeniz Mason Birliği'nin 8. Buluşmasına katılmak üzere 17 Nisan 2008 Perşembe günü Lufthansa Havayolları ile Münih üzerinden Marsilya'ya hareket ettiler. Delegasyonumuz, havaalanından Fransa Büyük Doğusu'nun görevlendirdiği bir araç tarafından alınıp, otellerine transfer edildi. Kardeşlerimiz daha sonra Fransa Büyük Doğusu'nun Marsilya'daki binasına yine aynı araçla ulaştılar. Fransa Büyük Doğusu Büyük Üstadı Jean Michel Quillardet, Büyük Üstatlara ve Fransa Büyük Doğusu'na bağlı Jüridiksiyon Başkanlarına bir akşam yemeği veriyordu. ÖMBL, Büyük Üstat düzeyinde temsil edilmediğinden Can ve Gürkan kardeşlerimiz bu yemeğe de katıldılar. Delegasyonumuz burada, büyük bir kardeş sevgisi ve sıcaklığı ile karşılandılar. Can kardeş, Büyük Üstat Jean Michel Quillardet'nin masasına oturtuldu. Gürkan kardeş de Fransız ve Portekizli kardeşlerin bulunduğu bir masaya konuşlandı. Yemek öncesi, önce Fransa Büyük Doğusu Büyük İç işleri Sekreteri Yardımcısı ve Marsilya delegesi, ardından da Büyük Üstat Jean Michel Quillardet hoş geldiniz konuşmaları yaptılar. Çok güzel ve zengin bir yemek servisi yapıldı. Kardeşler koyu bir sohbet ile geceyi bitirdiler.

18 Nisan 2008 Cuma sabahı saat 09.00'da, World Trade Center'ın fuayesinde buluşuldu. Bugünün programı, haricilere de açık olan bir konferans idi. Konferansın sabah oturumunda ana ilgi Akdeniz Birliği üzerineydi. Hoş geldiniz konuşmasını Fransa Büyük Doğusu Büyük İç İşleri Sekreter Yardımcısı ve Marsilya Delegesi Pierre Lambicchi kardeş yaptı. Sonrasında, Büyük Üstat Jean Michel Quillardet'nin açılış konuşması ile konferans çalışmalarına başladı. Sırasıyla Antoine Sfeir (eğitimci ve yazar Kardeş) Akdeniz'in felsefi ve sosyolojik vizyonu ve "Akdeniz Birliği" ile "Akdeniz için Birlik" arasındaki fark üzerine ve Didier Doucet (profesör Kardeş) Barselona sürecinin başarı ve başarısızlıkları üzerine konuştular. Verilen kahve molasından yararlanarak Can, Gürkan ve Fransa Büyük Doğusu üyesi Erol Eliezer kardeşler Büyük Üstat Jean Michel Quillardet ile birebir görüşme olanağını buldular. Fransa Büyük Doğusu'nun Dış İlişkilerden sorumlu koordinatörü Fabien kardeş de kendilerine katıldı.

Kahve molasından sonra, stratejist ve politikacı olan Jean Guellec kardeş, Akdeniz'de siyasal, ekonomik ve insancı gelişme için hangi ortak stratejileri geliştirebiliriz konulu bir konuşma yaptı. Oturuma yemek molası için ara verildi.

Yemek sonrası oturumunda, Akdeniz Mason Birliği üyesi obediyansların yapacakları konuşmalar başlarken, Fransa Büyük Doğusu Büyük Dışişleri Sekreter Yardımcısı, konuşmaların 7 dakika ile sınırlandırılmasını istedi. Oysa Can kardeşin elinde Önceki Büyük Üstat Hüseyin Özgen kardeşin yazdığı 5 dolu dolu sayfa vardı. Sıra kendisine gelince, Can kardeş ne Fransızcanın kendi ana dili olduğunu, ne de Büyük Üstat Jean Michel Quillardet gibi iyi bir hatip olduğunu, bu nedenle elindeki metne sadık kalmak zorunda olduğunu söyledi ve kendisine bu konuda tolerans gösterilmesini diledi. Ancak daha konuşmanın yarısında, ki 10 dakika olmuştu bile, Sekreter Yardımcısı kendisine müdahale etti. Can kardeş de son paragrafa atlayarak konuşmayı bitirdi. Büyük de bir alkış aldı. Bütün bu sıkıştırmanın nedeni sonradan anlaşıldı. Programı çok sıkışık olan, eski bakan, halen milletvekili ve bölge valisi konumunda olan Michel Vauzelle'in programını rahatlatmak için... Michel Vauzelle Akdeniz İçin Birlik projesinde, özgür düşünce ve laiklik gibi değerlere sahip olan masonların çok önemli bir rol üstlenebileceğinin altını çizen bir konuşma yaptı. Sonrasında, yine obediyans temsilcilerinin konuşmaları ve dinleyicilerin soru, yanıt ve katkıları ile süren konferans, Fransız Büyük Doğusu Büyük Yasalar Sözcüsünün çalışmalar üzerine yaptığı sonuçlandırma konuşması ile kapandı.

Gala yemeği şehrin dışında, yarım saatlik bir yol ile ulaşılabilen, deniz kenarındaki Pullman Hotel'de öngörülmüştü. Konferansın yapıldığı merkezin önünden otobüsler ile servis sağlanmıştı. Gala yemeğinin yapılacağı salona ulaşıldığında, bir masa oturum düzeni planlanmadığı, sadece bazı masaların protokol amaçlı rezerve edildikleri görüldü. Bunun üzerine masalara gelişi güzel oturuldu. Gecenin sonuna doğru masamıza gelen Dış İlişkiler Koordinatörü Fabien kardeş, Can kardeşe neden Büyük Üstat Jean Michel Quillardet'nin masasında olmadığını sordu ve protokol için hazırladığı masa yerleşim listesini gösterdi. Can kardeş önceden kimsenin bu konuda bir bilgi vermediğini, bu yüzden de bu masada oturduğu yanıtını verdi. Otobüsler ile şehre geri dönüldü.

19 Nisan 2008 Cumartesi günü Konferansın yapıldığı salon mabede dönüştürülerek, Büyük Üstat Jean Michel Quillardet'nin yönetiminde 1. Derece oturumu saat 09.00'da başladı. Önce kardeşler mabede girdiler ve oturumun açılışının ardından protokol konuklarını içeri almaya hazırlandılar. Bu süreci Fransız Büyük Doğusu'nun Büyük Dışişleri Sekreteri yönetmeye çalışıyordu. Ama kimin önce kimin sonra gireceği konusu, yeterli ön çalışma yapılmadığından, belirlenemiyordu. Sonunda Akdeniz Mason Birliğinin kurucu obediyanslarının delegasyonlarını, hep birden içeri almaya karar verdiler. Ama Fransız Dışişleri Sekreteri kardeşimiz bu obediyansların ve temsilcilerinin kimler olduğunu bilmiyordu. İmdada Can kardeş yetişti. Kurucu obediyansları saydı, temsilcilerini çağırıp, girişte topladı Ve topluca içeri girilmesini sağladı. Büyük Üstatlar Doğu'ya, diğer temsilciler sütunlara alınıyordu. Can kardeşi Doğu'ya aldılar. Gürkan kardeş ise Güney'in en Doğusuna oturdu. Tüm konuklar girdikten sonra Büyük Üstat Jean Michel Quillardet bir konuşma yaptı. Ardından konuklara sıra ile söz verdi. Sıra ÖMBL'ye gelince, Can kardeş Akdeniz'in farklılıklarımızı zenginliğe dönüştüren fonksiyonuna, ortak değerimiz olan laikliğe değindi ve başta ÖMBL'nin yeni seçilen ve görevi bırakan Büyük Üstatları olmak üzere tüm kardeşlerin sıcak sevgi dileklerini aktardı. Toplantı Fransız Büyük Doğusu Büyük Yasalar Sözcüsü'nün sonuçlandırma konuşmasının ardından sona erdi.

Fuayede bir kokteyl düzeni kardeşleri bekliyordu. Kardeşler kokteyl alanında birbirlerine hoşçakal derken, Akdeniz Mason Birliği üyesi obediyasların temsilcileri bir başka salonda, Büyük Üstat Jean Michel Quillardet ve Akdeniz Mason Birliği Koordinatörü eş başkanlığında toplantıya girdiler. Toplantının gündeminde 3 konu vardı. Gelecek yıl gerçekleşecek olan toplantının yerinin belirlenmesi ilk gündem maddesi idi. Kendisi de İtalyan olan koordinatör kardeş Venedik şehrini aday olarak önerdi. Faslı kardeşler geçen yıl Antalya'da 2009 toplantısının Fas'ta yapılacağının oylandığını ileri sürdüler. Can kardeş konunun konuşulduğunu ama oylanmadığını bildirdi. Sonuç olarak, Faslı Büyük Üstat kendilerinin önümüzdeki yıl Afrika genelini kapsayan başka bir uluslararası toplantı düzenleyeceklerinden eğer bu toplantı ile Akdeniz Mason Birliği Toplantısı birbirine eklemlenemezse zaten birbiri ardına 2 ayrı toplantıyı organize edemeyeceklerini belirtti. İki toplantının birbirine eklemlenemeyeceği görüşü ağır bastığı için, Akdeniz Mason Birliği'nin 9. Buluşması'nın 2009 yılının Mayıs ayında Venedik'te yapılması oylandı ve kabul edildi. İkinci madde 2009 toplantısının temasının belirlenmesi idi. Kısa bir tartışmanın ardından "Akdeniz'deki Gençlere Masonluğun Aktaracağı İletiler Nelerdir?" konusu kabul edildi.

Son konu, Birliğe yeni katılımlar ile ilgili idi. Yeni üyelerin ve ülkelerin katılımının Akdeniz Mason Birliği Koordinatörlüğü tarafından önceden yazılı olarak bildirilmesi ve her obediyansın araştırmasını önceden tamamlayarak ilgili toplantıda oylanması görüşü genel kabul gördü. Ancak daha önce kabul gören Portekiz'in birliğe dahil edilmesi doğrultusunda, Antalya'da 7. Toplantı'da görüşülen, Portekiz Kadın Mason Büyük Locası'nın katılımı oylandı, kabul edildi ve Büyük Üstadı toplantıya dahil oldu. Fransa Büyük Doğusu, Birliğin İtalya Büyük Locası'nın daimi genel koordinatörlüğü yerine, gelecek toplantıyı düzenleyecek ev sahibi obediyans tarafından koordine edilmesinin daha doğru olduğunu ve eşgüdümün ilgili sekreterya tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Toplantı böylece kapandı. Orada içilen son kadehler, gelecek toplantının şerefine kalktı. Toplantıya katılan bütün delegasyonlar, Türkiye'de geçen yıl gerçekleştirilen Avrupa Mason Birliği (EME) 7. Buluşması'nın organizasyonundaki başarıyı bir kez daha dile getirdiler. Genel toplantı organizasyonundaki başarının ötesinde ritüelik çalışmadaki düzen ve ciddiyet, tüm Türk kardeşlerdeki toleranslı ve sıcak yaklaşımların değeri belirtildi. Tekrar tekrar ÖMBL'nin farklı bakışı ve duruşu teşekkürlerle vurgulandı.

Kardeşler barış içinde Marsilya'dan ayrıldılar.

Bu yazı ; Bornocu Ersan Tarafından yazılmış olup, , kategorisine eklenmiştir. Bu ve buna benzer yazıları RSS 2.0 . ile takip edebilir, ve eğer istersende bu yazıya 1 yorumda sen yapabilirsin!

0 yorum for " 8.Akdeniz Mason Birliği Buluşması (17-19 Nisan 2008) "

Cevap Bırakın

Reklam