Bornocu Ersan 11 Kasım 2015 Çarşamba



1. Mabed'teki çalışma sırasında; I. Tören Üstadı, oturduğu yerden, hazır bulunanları sayar ve imza çizelgeleri ile karşılaştırır. Noksan imzaları, toplantı sonunda tamamlatarak çizelgeleri Sekretere verir.

2. Mabed'te söz isteyen Kardeş; oturmakta olduğu yerin karşısındaki Nazır aracılığı ile, Doğuda oturanlar ise doğrudan, Üstadı Muhterem'den izin almak suretiyle, Doğuya dönük olarak, Saygı Duruşunda konuşurlar. Konuşmaları bitince; "Emredersiniz", "Yaptım", "Okudum" gibi ifadeler kullanılmaz.

3. Çalışma sırasında Mabede gelen her Kardeş, İki Sütun önünde Masonik selamla Üstadı Muhteremi selamladıktan sonra, Üstadı Muhteremin; "Yerinizi alınız Kardeşlerim!" emrine uyarak, Saygı Duruşunda yerini alır. (Mabed'te çalışma başladıktan sonra ayakta duran veya hareket halinde olan her Kardeş, Saygı Duruşunda olmak zorundadır.)

4. Çalışma sırasında, Üstadı Muhterem tarafından, kendisine bir görev verilen veya mazereti nedeniyle Mabedi terk etmek durumunda olan bir Kardeş; iki Sütun önünde Masonik selamla, Üstadı Muhteremi selamladıktan sonra dışarı çıkar.

5. Sağ elin kullanılmasında zorunluluk bulunan durumlarda, Saygı Duruşu bırakılabilir.

6. Çalışma sırasında yürüyüşler; Gönye üzerinde, yemin kürsüsü sağda bırakılacak şekilde, ancak köşelerde duraklamadan yapılır. Orta Sütunlara gidiş ve dönüşünde II. Nazır, Locaya giriş ve çıkışlarda Muhakkik ve Tören Üstadları; Yemin Kürsüsü'nün etrafını dolaşmazlar. I. Nazır kendi kürsüsüne dönerken, saat istikametindeki yürüyüşünü tamamlar.

7. Üstadı Muhterem Mabed'te ayağa kalktığı zaman, Kardeşler de ayağa kalkar ve Doğuya dönük olarak Saygı Duruşuna geçerler. Üstadı Muhterem isterse Kardeşlerin oturmalarına izin verebilir.

8. Üstadı Muhteremin hitap ettiği Kardeş, ayağa kalkar ve Saygı Duruşuna geçer.

9. Üstadı Muhterem ve Nazırlar kürsülerinden ayrılırken, Çekiçlerini almazlar.

10. Üstadı Muhterem ve Nazırların kürsüleri ile Koruyucu, I. Tören Üstadı ve Muhakkik'in görev yerlerinin dışında, başka Görevlilerde kılıç bulundurulmaz.

11. Üstadı Muhterem ayrıldığı taktirde yeri boş kalmaz. Dönünceye kadar Bir Önceki Üstadı Muhterem ayakta, onun yerini alır. Bu süre boyunca Kardeşler, Doğuya yönelik durumlarını korurlar.

12. Masonik Selam; Düzenli Duruş, Cebir İşareti ve Saygı Duruşu olmak üzere üç birleşik hareketten oluşur. Bu hareketlerden herhangi bir tanesi, tek başına, Masonik Selam değildir.

13. I. Tören Üstadı asasını; Üstadı Muhtereme refakat ederken, Temsilcileri Mabede alıp tanıtırken, Nazırları göreve çağırırken ve diğer ritüellerde belirtilen yer ve durumlarda kullanır. Asa ile selam, sağ elde bulunan asanın yere bir defa hafifçe vurulması suretiyle verilir.

14. Kılıç; "Çelik Kubbe" yapılması dışında, sağ elde tutulur.

15. Çalışılan Derecenin vuruşu dışında her vuruş, Tehlike İşareti sayılır.

16. Ritüellerin belirtilen yerlerinde; Büyük Loca tarafından, o konu için tespit edilmiş olan Masonik müzik çalınır. Mabed'te, Büyük Locanın tespit ettiği müzik dışında, müzik çalınmaz.

17. Dul Kesesi dolaştırılırken:

     a) Ebedi Maşrık'a emanet ettiğimiz bir Kardeş için; " ... Kardeşimin anısına",
     b) Mazeretini bildirdiğimiz bir Kardeş için; " ... Kardeşimin katkısı ile" denilerek, tuğla Keseye atılır.

Bundan sonra, hiç bir İş yapılmaz.

18. Koruyucu, Loca kapısındaki görev yerini hiçbir zaman terkedemez.

Bu yazı ; Bornocu Ersan Tarafından yazılmış olup, , , kategorisine eklenmiştir. Bu ve buna benzer yazıları RSS 2.0 . ile takip edebilir, ve eğer istersende bu yazıya 1 yorumda sen yapabilirsin!

0 yorum for " 3.Derece Ritüeli: "Mabed'teki Çalışma Düzeni" "

Cevap Bırakın

Reklam